Wednesday, November 10, 2010

Mencari Pasangan

assalamualaikum semua...maaflah, lama sangat ain tak update blog.Banyak perkara ain perlu uruskan kebelakangan ni.InsyaAllah satu hari nanti ain akan kongsi dengan sahabat semua....

Kali ini ain pilih tajuk 'Mencari Pasangan'....kenapa ye???Tentu pelik...tapi itulah permintaan daripada beberapa penggemar dan sahabat blog ain yang meminta ain huraikan tajuk ni...ain akan cuba huraikan daripada pandangan dan pengalaman ain sendiri.

Bermula dari zaman persekolahan...kita sering mendengar 'cinta monyet' atau loghat mat salleh 'puppy love'...Bunyinya seperti menarik, tapi itu semua hanyalah salah satu pengalaman hidup kita sebelum bergelar dewasa...

Sewaktu ain menganjak ke alam remaja dan seterusnya ke kolej bagi meneruskan pengajian...ada juga sesekali hati ini berdetik untuk bercinta..tak perlulah ain ceritakan sangat.Semuanya kini menjadi kenangan dan alhamdulillah kini ain bahagia dengan suami tersayang...

Perkara yang sering beberapa sahabat ain tanyakan adalah...."kak ain macam mana nak pilih pasangan yang betul?orang buntu kak.."....Terdetik dalam hati ain kenapa mereka tanyakan soalan ini pada ain?Tapi ain dapat rasakan, mereka memerlukan seseorang untuk berbual, bertanyakan pendapat dan pandangan.Jadi, tidak timbul soal pakar atau pro dalam hal ini.

Daripada pengalaman ain sendiri, ain pernah berkawan rapat dengan seseorang yang bernama lelaki.Kiranya dia dalam kategori kacak dan sering mendapat perhatian mana-mana wanita yang ingin berkawan dengannya.Apa ain ingin katakan di sini, tidak kira lelaki kacak atau wanita cantik, kedua-duanya manusia yang diberikan hawa nafsu dan akal fikiran.Terpulang bagaimana mereka ingin menggunakannya ke arah kebaikkan.

Sepanjang pemerhatian dan pengalaman ain sehingga ke hari ini, ada diantara kita, tidak kira lelaki atau wanita dianugerahi dengan rupa paras yang menawan dan kacak.Semestinya ini dikatakan pakej untuk memilih pasangan.Namun ada segelintir golongan sebegini mengambil kesempatan dengan memberikan janji palsu terhadap kekasih hati tetapi pada masa yang sama turut menabur janji pada orang lain.

Kita juga sering mendengar pasangan kekasih yang bercinta bertahun-tahun lamanya...namun akhirnya berpisah atas sebab yang tidak diingini.Dan ada juga yang ingin kembali menyambung semula perhubungan, namun di sebelah pihak gusar untuk berbuat perkara yang sama.

Pelbagai jenis masalah sewaktu zaman percintaan dan tidak kurang juga di alam perkahwinan.Namun di sini ain lebih fokuskan yang masih mencari-cari pasangan hidup.

Dalam memilih pasangan, pilihlah pasangan yang benar-benar ikhlas sayangkan kita, bukannya kerana rupa atau harta.Rupa, harta itu semuanya sementara sahaja.Biarlah pasangan kita itu menyayangi dan mencintai kita lebih daripada kita mencintai diri sendiri.

Seperkara yang sering kita lupa.Tidak cukup dengan cinta...tidak cukup dengan sayang...tapi kepercayaan dan kejujuran adalah faktor utama kebahagiaan dalam hidup berpasangan.Bila timbul persoalan yang membabitkan perasaan, pasti kepercayaan dan kejujuran kunci utama kebahagiaan dalam sesuatu perhubungan.

Apapun pandangan ain berikan di sini, perkara akan menjadi lebih mudah jika kita muhasabah dengan diri sendiri.Cermin diri sendiri terlebih dahulu, tanyakan pada diri kita sama ada kita benar-benar ikhlas ingin menjalinkan perhubungan atau sekadar untuk bersuka-suka.Tanyakan pada diri kita adakah hubungan ini hanya seketika atau ingin diakhiri dengan satu ikatan yang direstui dan diredhai..

Apapun keputusan atau pilihan kita buat, semuanya bergantung pada diri sendiri.Jika kita rasakan kita belum bersedia untuk ke arah perhubungan yang serius, tak perlulah menabur janji pada kekasih hati.Juga jagalah tingkah laku sewaktu bercinta.Jangan jadikan lesen 'dia kekasih hatiku' sebagai jalan pintas untuk memuaskan nafsu, tapi akhirnya terlerai tanpa ikatan.

Memang zaman moden kini, ramai anak muda yang asyik bercinta, putus cinta, bermain cinta....diibaratkan tanpa bercinta tak 'rock!'..........

Dalam Islam, tidak digalakkan anak-anak muda bercinta.Ini bagi mengelak mereka daripada terjebak dengan aktiviti yang tidak sepatutnya.Maka, dalam Islam telah diletakkan garis panduan dalam memilih pasangan hidup serta tatatertib antara kaum adam dan hawa.

Di sini ain coretkan sedikit tulisan dari bahan bacaan ain;dalam sebuah hadith Rasulullah bersabda bermaksud:

"Apabila Allah swt mengkehendaki suatu rumahtangga yang baik(bahagia)diberikan-Nya keinginan menghayati ilmu-ilmu agama, yang muda menghormati yang tua-tua,harmoni atau tenteram dalam kehidupan, hemat dan hidup sederhana, melihat dan menyedari cacat-cacat (aib)mereka dan kemudian melakukan taubat.Jika Allah swt mengkehendaki sebaliknya maka ditinggal-Nya mereka dalam kesesatan."

Hadis ini membawa maksud, apabila kita menjadikan agama sebagai dasar kehidupan.... bermuhasabah diri dan kembali kepada ajaran Allah dengan bertaubat padaNya...maka segala urusan kita di dunia ini akan menjadi lebih mudah dan diredhai.

Begitu juga dalam memilih pasangan.Sentiasa bertaubat dan berdoa pada Allah, moga dikurniakan kita pasangan yang elok agamanya, elok tingkah lakunya dan dapat membimbing kita ke arah kebaikkan.Tidak perlulah dirunsingkan sama ada pasangan kita itu sesuai atau tidak.

Percaya dan yakin pada diri sendiri...yakin dengan Allah...sentiasa bertawakal dan berserah padaNya...insyaAllah...hati kita akan menjadi tenang dan lebih mudah dalam membuat keputusan.Amat penting disini, bila kita mempunyai kepercayaan pada Allah...terus-terang ain katakan kita akan lebih mudah dalam membuat sebarang keputusan atau tindakan.

Buat sahabat-sahabat ain yang pernah bertanyakan soalan ini pada ain, akak harap adik-adik semua berpuas hati dengan huraian akak di sini.Sebarang kekurangan atau kesilapan, diharapkan adik-adik dan pembaca yang lain sudi menegur.

InsyaAllah kita bertemu lagi di coretan akan datang.....assalamualaikum.....

No comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR