Wednesday, January 5, 2011

SELOKA TUTUP AURAT




Assalamualaikum, sahabat semua.Hari ini ain masih bercuti lagi setelah selesai tugasan shif malam.Masa yang terluang ini ain gunakan untuk membaca blog kegemaran ain dan menyemak sebarang email yang masuk.

Tadi ain ada menyebut blog kegemaran.Salah satu blog yang ain sering ikuti pada waktu lapang ain adalah keluargakusayang.blogspot.com.Pemilik blog ini berasal dari negeri Kelantan dan adalah seorang muslimah yang bergelar usahawan.Beliau sering mengetengahkan isu aurat dan kepentingannya bagi semua umat Islam khususnya kaum hawa di dalam blognya.

Salah satu tajuk yang menarik perhatian ain dan ingin ain kongsikan bersama sahabat sekalian adalah SELOKA TUTUP AURAT.Mari kita hayati bersama.

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk serkap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun 'make up.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian moden memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakai pun nampak pusat.

Berseluar ketat baju pun ketat,
Boleh nampak perut berlipat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersadung.

Lagilah aneh bila difikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesion,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak "Make Up" biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikkan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
cuma saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali rakan sejawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik takpayah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan bini.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat sepanjang badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh teladan.

Setakat ini seloka aku,
Harap dapat menghibur sekalian kamu,
Aku pesan juga pada diriku,
Janganlah hangpa salah faham maksudku.








Seloka ini ain salin semula dari blog keluargakusayang.blogspot.com.Ain cuba semak semula pemilik asal seloka ni dari blog tadi, tapi blog ni dah banyak sangat tajuk, agak sukar untuk ain cari kembali.Andai kata pemilik asal seloka ni terbaca, terima kasih ain ucapkan.

Buat sahabat muslimah semua yang amat ain sayangi, seloka ini bukanlah berniat untuk menyindir atau menghina sesiapa.Sekadar ingin memberikan teguran dengan cara yang berbeza.

Salam sayang daripada ain.InsyaAllah kita bertemu lagi...

No comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR