Monday, March 7, 2011

ADA APA DENGAN KAKTUS???
Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat-sahabat ain sayangi sekalian.

Lihat tak gambar kat atas tu?Gambar ni diambil pagi tadi sewaktu ain bersiap-siap keluar rumah.Pokok kaktus ni ain tanam semenjak tahun 2006 dan semenjak itu pokok ini tidak pernah membesar.Kaktus ni dibeli sewaktu ain bercuti bersama suami di Cameron Highlands.Namun semenjak awal tahun ini, kaktus yang ain biarknnya hidup sendiri tanpa jagaan rutin, membesar dengan begitu sihat sekali.

Boleh dilihat pada pangkal pokok kaktus tu nampak seperti mengecut sahaja.Kaktus ini mula membesar dengan sihat semenjak minggu lepas.Namun apa yang bagus ye ain nak kongsikan disini?Cuba perhatikan betul-betul.Bukankah kaktus ini seakan-akan dalam keadaan rukuk???

Memang benar, mana-mana tumbuhan hidup pasti membesar dan bergerak ke arah cahaya.Namun tiada salahnya kita jadikan tumbuh-tumbuhan hidup ini sebagai iktibar dan suatu pedoman hidup.Tumbuh-tumbuhan bergerak pada arah cahaya demi meneruskan kehidupan ini.

Bagi kita umat Nabi Muhammad S.A.W. dan mengaku bahawa hanya Allah S.W.T.yang satu, diwajibkan menunaikan solat fardhu 5 waktu sehari semalam.Dan semua umat Islam bersolat pada satu arah, pada satu kiblat yang sama.Iaitu mengadap Kaabah di Kota Suci Mekah.

Maka, apa ain ingin cuba sampaikan adalah, sedangkan tumbuh-tumbuhan itu tahu dimana ia harus bergerak dalam meneruskan kehidupan ini, begitu jugalah kita manusia.Manusia diberikan kelebihan daripada makhluk-makhluk yang lain dan seharusnya kelebihan ini digunakan sebaik mungkin dengan sentiasa meningkatkan amal kepada Allah S.W.T.

Bukankah solat Fardu 5 waktu itu lebih mulia daripada segala aktiviti lain?Mengapa ramai dikalangan kita sanggup meninggalkan solat 5 waktu atas alasan tuntutan kerja?Inilah yang terjadi dan ain lihat sewaktu ain masih bekerja dahulu.Siapalah ain untuk menegur, pasti akan diperkotak-katikkn.

Namun, cara ain diketika itu hanyalah solat mengikut waktu tanpa ada rasa gentar atau takut.Bagi ain, adakala teguran belum tentu dapat mengubah seseorang, namun adakala perlakuan kita menjadi ikutan.InsyaAllah, dengan cara itu Allah S.W.T. pasti membuka pintu hati mereka untuk berubah ke arah kebaikkan.Alhamdulillah, sebelum ain berhenti kerja ketika itu ain lihat beberapa sahabat ain cuba untuk berubah, alhamdulillah.

Ingatlah, solat itu mendekatkan diri kita kepada Allah S.W.T. kerana di ketika itu kita sebenarnya sedang berkomunikasi denganNya.Doa ain bukan hanya untuk diri ini, tetapi juga buat umat Islam sekalian agar tidak leka dengan kehidupan duniawi.Ianya hanyalah sementara, kepada Allah jua kita kembali.

No comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR