Tuesday, March 22, 2011

PROGRAM REALITI


Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat ain sekalian.

Beberapa minggu lepas, ain tinggal dirumah ibu ain menemani adik perempuan ain yang di ketika itu sedang bercuti selama seminggu setelah pulang mengajar dari Kemaman, dapatlah adik ain meluangkan masa bersama-sama dengan anak-anak lelakinya.Ibu bapa ain pula kini berada di Hatyai,Thailand menghabiskan cuti selama beberapa hari untuk merehatkan fikiran dan minda setelah penat seharian bekerja dan sibuk melayan karenah cucu-cucunya.

Waktu terluang itu dapatlah ain meluangkan masa bersama dengan adik perempuan kesayangan ain, sambil melayan karenah anak-anak buah tersayang.Adakala penat, sakit kepala dibuatnya.Namun, keletah mereka menghiburkan hati.Bertuahkan mereka yang bergelar ibu!

Sambil melayan anak-anak buah, ain menonton televisyen dan terlihat pula siaran ulangan 'IDOLA KECIL'.Wah berbakat sungguh kanak-kanak ni.Malah ibu bapa kanak-kanak ini juga tidak ketinggalan memberikan sokongan.Boleh dikatakan yang mengambil bahagian semuanya datang dari seluruh pelusuk Malaysia mencuba nasib.

Dari sudut positif, rancangan sebegini memberikan pendedahan kepada anak-anak kecil dunia realiti sebenar sebagai anak seni.Namun, ia tidak menekankan unsur-unsur Islam dalam jiwa kanak-kanak ini.Malah, mereka lebih didedahkan dengan populariti dan akhirnya taksub kepada kehidupan duniawi yang melalaikan.

Terlalu banyaknya program realiti berunsur hiburan membuatkan anak-anak kecil mudah tergoda dengan keseronokkan dan bagi yang mempunyai bakat menyanyi mula memasang angan-angan atau impian menjadi penyanyi terkenal.Malah, tidak kurang juga ada penjaga/ibu bapa turut memberikan galakkan serta sokongan moral.

Namun ada satu program realiti kanak-kanak yang pada pendapat ain amat bagus diketengahkan kepada anak-anak kecil masa kini.Rancangan terbitan RTM iaitu 'ADIK-ADIKKU' yang disiarkan semenjak sebulan yang lalu menekankan Islam dalam jiwa anak-anak ini.Dalam rancangan ADIK-ADIKKU, kanak-kanak ini didedahkan dengan berpidato atau memberikan syarahan berunsur keislaman, misalnya kisah-kisah zaman Nabi dan tidak kurang juga mereka diberikan pendedahan menyampaikan isu-isu sosial masa kini.Program sebegini dapat memberikan keyakinan diri kepada kanak-kanak untuk menyampaikan syarahan sambil dipantau oleh panel Ustaz dan Ustazah yang bertauliah.Malah dapat menambahkan ilmu pengetahuan kanak-kanak ini tentang Islam.

Rancangan Islamic lain yang bakal menjengah kaca televisyen tempatan tidak lama lagi, Imam Muda 2 sudah pasti mengubat rindu peminat setia program ini.Mungkin sesetengah pihak berpendapat program ini sama saja dengan program realiti yang lain, hanya mengejar populariti sahaja.Tetapi sebaliknya program sebegini dapat mencungkil imam-imam muda tempatan sebagai pelapis sedia ada, selain menambahkan golongan ilmuwan Islam di negara kita.

Selain Imam Muda 2 yang bakal bersiaran di Astro Oasis, rancangan yang menguji kefahaman pengetahuan Islam iaitu Famili Sarjana, antara program Islamic yang begitu menarik.


Bagi ain, rancangan sebegini bukan sahaja menguji minda, malah dapat menambahkan ilmu bukan sahaja kepada para peserta Famili Sarjana, tetapi juga kepada para penonton rancangan ini.Kita juga dapati, rancangan ini melibatkan hubungan kekeluargaan yang saling bantu-membantu serta berkongsi pengetahuan mengenai Islam sesama mereka.

Apapun, kita sebagai penonton haruslah bijak memilih rancangan atau program televisyen yang bersesuaian agar bukan sahaja dapat mengisi masa lapang, malah dapat memberikan manfaat kepada diri sendiri serta orang lain yang menonton bersama kita.

Tepuk dada, tanya selera!

2 comments:

  1. Saya suka tengok imam muda. Sebab penonton d rumah pun sama2 mdapat manfaat tentang ilmu yg peserta2 dalami itu

    mymekar.com

    ReplyDelete
  2. Mekar: tu ar..jika musim 1 dulu ain tak sempat nak tonton, kali ni ain bolehlah gunakan waktu tluang menonton ImamMuda 2 sambil menimba ilmu...=)

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR