Monday, May 2, 2011

MENGHAYATI NIKMAT


Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat ain semua.Moga semuanya dalam keadaan sihat selalu.

Baru-baru ini ain menonton rancangan 'Tanyalah Ustaz' di TV9.Kali ini kuliah disampaikan oleh Ustaz Muhammad Abdullah, seorang Pengamal Undang-Undang Syariah.Tajuk yang beliau sampaikan adalah berkenaan 'Menghayati Nikmat'.

Di sini ain rumuskan secara ringkas daripada kuliah yang beliau sampaikan itu untuk ingatan kita bersama dan juga ingatan buat diri ain sendiri.

Ustaz Muhammad Abdullah menyatakan perkataan 'Nikmat' berasal dari bahasa arab, bermaksud apa-apa yang memberi kesedapan kepada manusia, dinamakan nikmat.

Menurut beliau, terdapat 5 jenis nikmat:

Nikmat Asasiah

Nikmat Asasiah di sini bermaksud segala keperluan yang diperlukan oleh manusia di muka bumi ini.Antaranya makan minum, tempat berteduh dan oksigen.

Nikmat Hidup Berkeluarga

Perasaan kasih dan sayang yang terjalin dalam sesebuah keluarga dapat mewujudkan perasaan tenteram.Maka hargailah keluarga yang berada disisi.

Nikmat Kesihatan

Kesihatan yang baik adalah kurniaan daripada Allah SWT.Maka hargailah anggota tubuh badan kita dengan menjaganya dengan baik.

Nikmat Akal

Nikmat Akal yang dkurniakan Allah SWT membolehkan manusia memperoleh ilmu yang merupakan kesedapan kehidupan.

Nikmat Iman

Akhir sekali, apabila kita beriman dengan sentiasa mengingati Allah SWT, hati sentiasa berasa tenang.

Ustaz Muhammad ada menyebutkan tentang seseorang yang khufur nikmat.Khufur nikmat disini bermaksud seseorang yang menutup hatinya dengan tidak mengiktiraf nikmat diperolehnya di dunia ini dengan tidak pernah rasa bersyukur.

Tambah Ustaz lagi, seseorang yang sukar merasakan nikmat dan tidak tahu bersyukur itu adalah kerana hatinya tidak bersih.Maka perbanyakkan beristigfar.

Manusia hanya perlu berusaha, nikmat yang diberikan Allah SWT tetap ada walaupun kecil.Manusia yang benar-benar ikhlas dan sentiasa bersabar dalam segala usaha dilakukan semata-mata kerana Allah SWT, dan jika telah berusaha sedaya mungkin, namun masih tidak memperolehi hasil, hatinya tetap tenang dan tidak akan pernah merungut.Bagi mereka ini, Allah SWT tetap memberikan nikmat untuknya walaupun perkara diusahakan tidak membuahkan hasil diketika itu, tetapi tidak mustahil Allah SWT akan memberikan hasilnya kemudian.

Bagaimana untuk mendapatkan nikmat??? Inilah yang Ustaz Muhammad sampaikan...

~Berusaha untuk mendapatkan nikmat

Ustaz Muhammad menerangkan, apabila kita telah selesai sesuatu usaha itu, maka mulakan usaha yang baru.Jangan berputus asa jika usaha itu masih tidak memperolehi hasil.Teruskan dan sentiasalah mengingati Allah atas setiap usaha dilakukan.

Sentiasa berusaha mencari dan menambahkan ilmu agama dengan menghadiri kelas atau majlis ilmu.Dengan ilmu agama yang bertambah, maka kita akan menjadi manusia yang sering bersyukur.Misalannya, untuk menjadi seorang isteri solehah perlulah si isteri itu mencari dan menambah ilmu.

~Memaafkan dan melupakan kesalahan orang lain.

Berikan kemaafan dengan seikhlas hati agar tidak timbul perasaan dendam atau benci.

~Melakukan perkara yang wajib, selalu amalkan sunat dan meninggalkan segala larangan serta yang haram.

Ustaz Muhammad berpesan agar tidak meninggalkan perkara wajib seperti solat 5 waktu dan jauhi perkara yang tidak disukai Allah seperti zina.

~Sentiasa menjaga keyakinan dan kepercayaan kita terhadap Allah SWT.

Jauhi diri daripada menyekutukan Allah SWT dan tidak meminta pertolongan kepada makhluk lain selain daripada Allah SWT.

~Sentiasalah istiqamah (konsisten) dalam mengerjakan ibadah

Sentiasalah menjaga solat 5 waktu sehari semalam dan tidak lalai dengan kewajipan sebagai seorang muslim/muslimah.Kerjakanlah solat tidak kira di masa senang atau susah.

~Berdoa kepada Allah SWT

Jangan pernah putus asa dalam berdoa.Perlu yakin dan percaya kepada Allah SWT dalam setiap doa yang kita ucapkan kepadaNYA.

~Berbuat baik sesama manusia

Sentiasalah ikhlaskan hati apabila berurusan dengan sesama manusia dengan tidak meletakkan harapan agar jasa baik kita dibalas.Letakkanlah harapan kepada Allah SWT, insyaAllah ganjaran yang lebih besar akan kita perolehi kelak.

Ustaz Muhammad Abdullah mengingatkan dunia adalah tempat untuk bersusah-payah, di akhirat jua tempat kita bersenang-lenang.Agar kita sentiasa menjadi seorang hambaNya yang bersyukur, cerminlah kehinaan diri sendiri dihadapan Allah SWT.# moga coretan ini menjadikan kita seorang hamba Nya yang sering bersyukur...amin.

2 comments:

  1. Salam.

    Manusia Kekadang alpa dengan keindahan dan kenikmatan yg terdapat di dunia ini. oelh itu, kita hendaklah sentiasa muhasabah diri

    ReplyDelete
  2. salam...satu perkongsian yg menarik, secara rumusan, kalau ingin bahagia dunia dan akhirat hati kena benar-benar bersih...TQ

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR