Friday, May 6, 2011

PENAWAR MARAH


Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat ain sekalian.Moga semuanya dalam keadaan baik sahaja, amin.

Hari ini ain kongsikan lagi ilmu ain dapati melalui rancangan Al-Kuliyah.Moga ada input yang boleh dijadikan pengajaran dan ingatan bersama.Tajuk yang dibincangkan kali ini disampaikan oleh Ustaz Mohd Sukki Othman adalah berkenaan Penawar Marah.

Seseorang yang dikatakan kuat itu tidak diukur dari segi luaran, tetapi seseorang yang dikatakan kuat itu diukur dari segi ketahanannya menahan perasaan marah(dalaman).

Ain sendiri pernah berasa marah dan adakala perasaan marah itu tidak terkawal.Apa yang dapat kita lihat, mereka yang dalam keadaan marah atau mempunyai sifat cepat marah ini sering bersikap di luar batasan fikiran.

Banyak kes-kes kita dengar, kita baca dan kita lihat di media massa misalnya, berlaku kes pembunuhan, penderaan dan banyak lagi akibat perasaan marah ini.Tindak-tanduk kita boleh jadi menjadi ganas apabila perasaan marah menguasai diri.

Begitu juga dengan percakapan seseorang dalam keadaan marah yang gemar mencaci, memaki hamun, dan menghina orang lain tanpa memikirkan kesannya.Perasaan marah diiringi dengan rasa dendam dan benci ini pasti merosakkan hati serta diri sendiri.

Perasaan marah yang menguasai segala perilaku kita seharian, boleh menjuruskan seseorang itu lalai dan lupa tanggungjawabnya pada Allah SWT.Hati menjadi tidak tenang, fikiran bercelaru dan keputusan yang diambil hanya mengikut nafsu semata-mata.

Ustaz Mohd Sukki Othman menerangkan, terdapat 2 jenis sifat marah.Pertama, marah yang terpuji dan kedua, marah yang tercela.

Marah yang tercela adalah seperti yang dinyatakan tadi.Marah yang terpuji adalah apabila perasaan marah itu timbul melihat kemungkaran di depan mata seperti zina, masalah aurat yang tidak sempurna dan agama Islam dihina misalnya.Maka, dari perasaan marah terpuji ini harus diubah kepada tindakan misalnya dengan memberikan teguran terhadap perkara yang mungkar itu.

Maka, apa Penawar untuk Marah???

Di sini ain ringkaskan daripada apa yang Ustaz Mohd Sukki sampaikan.

~sentiasalah mengingati Allah SWT
~banyakkan berzikir agar hati menjadi tenang kerana berzikir mendekatkan diri padaNya
~banyakkan beristigfar apabila timbul rasa marah dalam diri
~cari ilmu agama dan amalkan ilmu yang dimiliki
~banyakkan membaca Al-Quran

~sentiasalah memohon keampunan daripada Allah SWT dan berdoa padaNya agar diri dijauhkan dari sifat marah yang boleh merosakkan diri sendiri

Beliau turut mengingatkan, tiada salahnya mempunyai perasaan marah tetapi haruslah dikawal dangan baik.

Rasanya banyak lagi cara yang boleh dikongsikan disini.Bagi sahabat ain sekalian, sudilah kiranya berkongsi idea atau ilmu anda di ruang komen nanti.

Sampai di sini sahaja yea sahabat semua.Moga kita berjumpa lagi di coretan akan datang.InsyaAllah.

1 comment:

  1. Salam Ain,

    Alhamdulilah diri mekar ni sukar sangat untuk marah. Kalau rasa marah pun sekejap jer pastu ok balik. Tambah2 dah jadi surirumah ni rasa cool aje sbb tak byk tekanan berbanding zaman kerja dulu. Semoga tips ini mberi manfaat kpd sesiapa yg cepat "hot".

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR