Saturday, July 9, 2011

CINTAAssalamualaikum, salam sejahtera sahabat ain kasihi sekalian.Moga semuanya dalam rahmat Allah SWT selalu, amin.

Rasa cinta dan kasih kepada pasangan berlainan jantina itu adalah suatu lumrah kehidupan yang telah lama wujud sejak diciptakan Nabi Adam dan Hawa oleh Allah SWT.Nikmat cinta itu adalah suatu kurnia, suatu nikmat Ilahi yang dianugerahkan kepada setiap insan.Itulah yang membezakan kita dengan makhluk ciptaan Allah yang lain.

Namun, bagaimana ingin kita pupuk rasa cinta dan kasih itu agar diredhai Ilahi???Seperti kita sedia maklum, 'bercouple' atau 'berdating' dalam Islam adalah haram sama sekali.Ain akui ain juga suatu ketika tidak tahu dan tidak pernah ambil tahu.Namun itu bukan alasan untuk ain berdiam diri melihat sahaja kemungkaran yang berlaku.Pengalaman lalu mengajar diri ini dan seikhlas hati ain katakan ain berasa menyesal atas kesilapan yang lalu.

Adakah salah untuk mempunyai rasa cinta terhadap seseorang? Adakah salah menyimpan perasaan cinta dan kasih pada yang berlainan jantina? Tiada salahnya kerana itulah lumrah manusia yang dijadikan mempunyai pelbagai perasaan.Apa yang penting di sini bagaimana nak didik perasaan cinta ini agar sentiasa suci dan dirahmati Allah.

Kenapa 'bercouple' itu haram? Lihat saja kini di mana saja, kelihatan mereka yang sedang asyik bercinta berpegangan tangan, berpelukkan, bercumbuan tanpa rasa malu di khalayak ramai.Tidak kiralah remaja atau orang dewasa, mahupun yang sudah berumah tangga! Inilah yang berlaku dan akan terus berlaku selagi cinta bersifat nafsu semata menguasai diri.Cinta bernafsu boleh saja berlaku walaupun yang sudah ada ikatan yang sah di sisi Islam.Atau istilah lain yang biasa didengar 'Teman tapi Mesra'...

Usahlah dikejar cinta manusia semata-mata.Kejarlah cinta pada Yang Esa, yang menciptakan langit dan bumi, yang menciptakan alam semesta ini untuk kita nikmati.Muhasabah diri setiap masa.Amati setiap tindak tanduk dan amalan kita sehari-hari.Bertaubatlah pada Allah dengan sebenar-benar taubat dengan keikhlasan agar tidak mengulangnya kembali.

Yakinlah cinta kita pada Yang Maha Kuasa kerana hanya Allah saja yang mampu menjanjikan kebaikkan di dunia dan kebaikkan di akhirat kelak.Cintailah Allah melebihi cinta kita pada diri sendiri serta hambaNYA yang lain.Usah bimbang andai cinta kita tidak berbalas andai kita mendahulukan Allah dari segalanya.

Bagi yang belum mempunyai ikatan yang sah, usah takut atau gusar sekiranya kita ingin menjaga adab-adab pergaulan sesama lelaki dan wanita mengikut hukum Islam, akan membuatkan orang yang kita cintai itu meninggalkan kita untuk yang lain yang boleh melayan mereka seperti trend masa kini.Biarkan saja.Andai si dia bersikap sedemikian, maka tidaklah sesuai dijadikan pasangan hidup.Carilah pasangan hidup yang mendahulukan perintah agama dari perintah nafsu semata-mata.

Bagi mereka yang telah mempunyai ikatan yang sah, hargailah ikatan yang telah termaterai sejak anda di ijab kabulkan dengan sah berserta dengan saksi.Hargailah pasangan hidup anda sebaik mungkin dan terimalah dia seadanya.Tiada manusia yang sempurna melainkan Allah SWT.Ingatlah setiap daripada kita dijadikan hidup berpasang-pasangan untuk melengkapkan kekurangan satu sama lain.InsyaAllah, Allah pasti merahmati perhubungan itu hingga ke syurga.

Maka di sini cintailah Allah SWT yang telah memberikn kita kenikmatan di dunia ini.Kenali Allah dan cintailah Allah terlebih dahulu.Yakinlah akan cinta Allah terhadap hambaNYA.Nescaya kita sebagai hambaNYA pasti menemui cinta sejati yang elok djadikn pasangan hidup.Kawal perasaan anda terhadap si dia yang belum tentu menjadi hak kita yang sah.Usah terburu-buru mengejar cinta manusia.Kejarlah cinta Ilahi.Nescaya ada ganjaran diberi kelak...InsyaAllah.

1 comment:

  1. Salam alaiki ukhti nurain,

    ana suka sgt coretan ain.. jzkk kongsi! barakallahufik~!

    wslm

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR