Thursday, October 20, 2011

TINGKATKAN KUALITI SOLAT.. HINDARI 10 GANGGUAN SYAITAN....


Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat sekalian.Moga sahabat semua senantiasa dalam rahmat Allah SWT, aamiin.

Di sini ain ingin berkongsi berkenaan perkara-perkara yang sering berlaku ketika kita ingin atau sedang bersolat.Perasaan was-was atau lalai dalam etika bersolat sering dipandang remeh.

Jom kita tingkatkan kualiti solat!!!

1) Berasa was-was ketika melakukan takbiratul ihram:
Saat membaca takbiratul ihram, ‘Allahu Akbar’, seseorang akan berasa ragu-ragu apakah takbir yang dilakukannya itu sah atau belum sah... Sehingga dia mengulanginya sekali lagi dengan membaca takbir. Perasaan itu akan berterusan kadang-kadang sampai imam hampir rukuk... Ibnu Qayyim berkata, “Termasuk tipu daya syaitan yang banyak mengganggu mereka adalah was-was dalam bersuci (berwuduk) dan niat atau saat takbiratul ihram dalam solat”. Was-was itu membuat mereka terseksa..

2) Tidak memberi tumpuan ketika membaca bacaan dalam solat:
Seorang sahabat datang kepada Rasulullah s.a.w. dan mengadu, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan hadir dalam solatku dan membuat bacaanku salah.” Rasulullah menjawab, “Itulah syaitan yang disebut dengan khinzib.. “Apabila kamu berasakan kehadirannya, ludahlah ke kiri tiga kali dan berlindunglah kepada Allah. Aku pun melakukan hal itu dan Allah SWT menghilangkan gangguan itu dariku” (Hadis Riwayat Muslim)..

3) Lupa jumlah rakaat yang dikerjakan:
Abu Hurairah r.a. berkata, “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Jika seorang daripada kamu solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggoda sampai mereka tidak tahu berapa rakaat yang dikerjakan. Apabila seorang daripada kamu mengalami hal itu, hendaklah ia sujud dua kali (sujud sahwi) saat ia masih duduk dan sebelum salam, setelah itu baru mengucapkan salam.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)..

4) Hadirnya fikiran yang memalingkan tumpuan:
Abu Hurairah r.a. berkata, “Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari seraya terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan... Apabila muazin selesai azan, ia kembali lagi dan jika iqamat dikumandangkan dia berlari. lagi.. selesai iqamat, dia kembali lagi.. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya,’Ingatlah apa yang tadinya tidak kamu ingat!’ Sehingga orang itu tidak tahu berapa rakaat ia solat.” (Hadis Riwayat Bukhari)..

5) Tergesa-gesa menyelesaikan solat:
Ibnu Qayyim berkata: “Sesungguhnya tergesa-gesa itu datang daripada syaitan, kerana tergesa-gesa adalah sifat gelabah yang menghalangi seseorang untuk berhati-hati, tenang dan santun serta meletakkan sesuatu pada tempatnya. Tidak ada ketenangan atau thuma’ninah. Pada zaman Rasulullah s.a.w. ada orang solat dengan tergesa-gesa. Akhirnya Rasulullah memerintahkannya untuk mengulanginya kerana solat yang ia kerjakan belum sah.. Rasulullah s.a.w. bersabda kepadanya, “Apabila kamu solat, bertakbirlah (takbiratul ihram). Lalu bacalah daripada al-Quran yang mudah bagimu, lalu rukuklah sampai kamu benar-benar rukuk (thuma’ninah), lalu bangkitlah daripada rukuk sampai kamu tegak berdiri.. Kemudian sujudlah sampai kamu benar-benar sujud (thuma’ninah) dan lakukanlah hal itu dalam setiap rakaat solatmu.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)..

6) Melakukan gerakan yang tidak perlu:
Dahulu ada seorang sahabat bermain kerikil ketika sedang tasyahhud. Ia membolak-balikkannya. Melihat hal itu, Ibnu Umar segera menegurnya selepas solat..“Jangan bermain kerikil ketika solat kerana perbuatan itu berasal daripada syaitan. Tapi kerjakan seperti apa yang dikerjakan Rasulullah s.a.w.”. Orang itu bertanya, “Apa yang dilakukannya? “Kemudian Ibnu Umar meletakkan tangan kanannya di atas paha kanannya dengan jari telunjuk menunjuk ke arah kiblat atau tempat sujud. “Demikianlah saya melihat apa yang dilakukan Rasulullah s.a.w,” kata Ibnu Umar (Hadis Riwayat Tirmidzi)..

7) Melihat (Menjeling) ke kiri atau ke kanan ketika solat:
Sedar atau tidak, jika seseorang itu melihat ke kiri atau ke kanan, itu akibat godaan syaitan yang menggoda. Kerana itu, selepas takbiratul ihram, pusatkan pandangan pada satu titik iaitu tempat sujud. Sehingga perhatian kita menjadi fokus dari dicuri syaitan. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Aisyah r.anha, beliau berkata, “Saya bertanya kepada Rasulullah s.a.w. hukum melihat ke kiri ke kanan ketika solat”. Rasulullah s.a.w. menjawab, “Itu adalah curian syaitan atas solat seorang hamba.” (Hadis Riwayat Bukhari).

8) Menguap dan mengantuk:
Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud: “Menguap ketika solat itu daripada syaitan. Kerana itu, apabila kamu ingin menguap, tahanlah.” (Hadis Riwayat Thabrani).. Dalam riwayat lain Rasulullah s.a.w. bersabda, “Ada pun menguap itu datangnya daripada syaitan, hendaklah seseorang mencegahnya (menahannya) selagi boleh. Apabila ia berkata ‘ha…’ bererti syaitan tertawa dalam mulutnya” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)..

9) Bersin berulang kali ketika solat:
Syaitan ingin mengganggu kekhusyukan solat dengan bersin sebagaimana yang dikatakan Abdullah bin Mas’ud r.a., “Menguap dan bersin dalam solat itu daripada syaitan.” (Riwayat Thabrani).
Ibnu Mas’ud berkata, “Bersin yang tidak disenangi Allah adalah yang terjadi dalam solat sedangkan bersin di luar solat itu tetap disenangi Allah. Hal itu tidak lain kerana syaitan memang ingin mengganggu solat seseorang dengan pelbagai cara.”..

10) Terasa ingin buang angin atau buang air:
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Apabila seorang daripada kamu bimbang apa yang dirasakan di perutnya, apakah keluar sesuatu daripadanya atau tidak, janganlah sekali-kali ia keluar dari masjid sampai ia yakin mendengar suara (keluarnya angin) atau mencium baunya” (Hadis Riwayat Muslim)..

Berbahagialah orang Muslim yang selama ini terbebas daripada pelbagai macam gangguan syaitan dalam solat mereka. Semoga kita semua dibebaskan Allah daripada gangguan berkenaan.. Bagi yang berasakan gangguan itu, sebahagian atau keseluruhannya, janganlah putus asa untuk berjihad melawan syaitan terkutuk.


Syukran buat Ustaz Ramli Joned dari Kepala Batas, Pulau Pinang di atas kesudian berkongsi nota di sini.

Sampai di sini sahaja yea sahabat NUR sekalian.InsyaAllah, bertemu lagi di coretan akan datang.

2 comments:

  1. Mostly benda2 di atas sy alami ketika bersolat,syukur sy terjumper penulisan nie..

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR