Monday, March 5, 2012

KEMANTAPAN IMAN

Assalamualaikum, salam sejahtera sahabat NUR sekalian.Alhamdulillah bertemu kembali kita di sini.

Pernahkah atau berapa kerapkah kita soalkan pada diri kita sendiri soalam seperti ini, "Bagaimana imanku hari ini?" , "Apa khabar imanku?" EMmm...mungkin pernah, mungkin tidak atau tidak ambil peduli langsung???

Di sini ain ingin berkongsi tajuk perbualan dan perbincangan ain bersama sahabiah-sahabiah kenalan rapat yang begitu gemar berkongsi dan berbincang topik-topik agama antara satu sama lain.

Moga-moga perkongsian ini bermanfaat, InsyaAllah.




PERSOALAN:

"Bagaimana nak mantapkan lagi iman? dan amalan-amalan yg perlu dilakukan setiap hari? Harap sahabat-sahabat sudi berkongsi pendapat.syukran ♥ "


SAHABIAH A

"iman ni adakala menaik.. adakala menurun..maka itu wajarlah kita sentiasa UPGRADE iman kita kan kakdee.. ^^D

Antara amalan yang ana tahu, dan amalkan adalah Mendengar, dan membaca Quran setiap hari even ABC .. ;).. Selain dari tu ukhti blh selalu bukak ceramah-ceramah ugama.. yang mana ada nasihat dan teguran buat kita. kadang2 leka.lalai at least bila bukak bidio tu atau dengar ceramah kat kaset pun boleh dapat feeling nya..

ukhti baca buku pun ok. Buku motivasi ugama^^D) sambil nak tido tu kan.. belek2 la buku..

Kalau kat umah tampal "post it Note" contohnya ~ ucapan2 yang membantu ingatkan ALLAH.. selain ingatan utk bertasbih dan berzikir even ana taruk jugak kat dapur.. sehingga kan pasal usrah bab IKHLAS tu ana tepek kan kat dinding dapur dan kat peti ais.. :MASAK IKHLAS kerana ALLLAH. dan MAKAN dgn NIAT untuk mendapat kesihatan yg baik agar dpt beribadah dgn sempurna.. ^^,) Ana pelupa.. kadang2 kat dapur dari potong bawang saje2 blhla zikir2 sikit kan.. ^^,"



SAHABIAH B

"sentiasa bercampur dgn orang2 soleh"


SAHABIAH C

" hati .. ada 5 perkara... yg pertama baca Al-Quran dan maknanya... yang kedua... solat malam dirikanlah .. yang ketiga berkumpullah dengan orang soleh.. yg keempat perbanyakkan berpuasa.. yang kelima zikir malam berpanjang lah - lagu tombo hati @ opick :D

actually refer to this : Berkata seorang ulama, Ibrahim Al-Khawas RA: "Sesungguhnya ubat hati itu ada lima perkara, maka ubatilah hati kamu dengan lima perkara tersebut. Pertamanya, bacalah Al-Quran dengan menghayati isi kandunganya. Kedua, mengosongkan perut dari terlalu kenyang atau berpuasa. Ketiga, bangun (beribadat) di waktu malam. Keempat, menghampirkan diri kepada Allah (beribadat) di sepertiga malam dan yang kelimanya, sentiasa bersama-sama di dalam majlis orang-orang yang soleh."



SAHABIAH D

"iman ada pasang surutnya..ana ingat pesan ustaz azhar..masa kita tgh beriman dan rajin..banyakkan amalan sunat..tapi masa tgh surutnya iman dan malas..jangan tinggal yang wajib"


SAHABIAH E

"iman bukan utk ditandingi antara insan2 lain..yang penting antara kita dengan Allah..berusaha mencari dan mendapatkan keredhaan dariNya..sentiasa istiqamah apa saja yang dilakukan sebab memang ada masa kita lalai dan alpa...ingin berkongsi limu yang diperolehi dlm Tanyalah Ustaz..:

1. Niat kan apa juga yang dilakukan kerana Allah SWT ~ bukan saja dalam soal ibadah tetapi apa2 saja asalkan perkara yang baik.

‎2. sentiasa usaha 'Upgrade' ibadah yg dilakukan..amalkan yang kecil2 dahulu, jgn terus2 nak buat amalan yg byk, akhirnya bila letih & jemu, langsung tak buat, usaha menghadiri majlis2 ilmu, dekatkan diri dgn org2 alim or para ulama, usaha menziarahi kubur (utk menginsafkan diri) & usaha mendekati org2 miskin...

‎3. Sentiasa Perbaharui Niat...InsyaAllah..ana pun manusia biasa,adakala leka, lalai, alpa..tapi cepat2 ingatkan diri, dan rasa syukur sangat2 ditemukan dgn sahabiah2 yang sentiasa berkongsi ilmu dan menyedarkan diri ini..Syukur kpd Mu Ya Allah."



SAHABIAH F

"Dan persekitaran kita sebenarnya banyak memainkan peranan dalam nak menjaga iman. Betul tak? Jadi, kita kena juga kawal persekitaran kita supaya sentiasa soleh. Kalau tak dapat banyak, mulakan di dalam rumah kita.

1. kawal tv. Bukan tak boleh tengok langsung, pilih rancangan2 yg bermanfaat saja. Alhamdulillah, sekarang dah ada pilihan tv hijrah dan tv9. Jika tak de langsung program yg elok, tutup tv.

2. kawal bahan bacaan.

3. kawal pergaulan

tv ni besar pengaruh dia! Terutama kat anak2. Jom latih anak2 supaya pandai pilih rancangan tv yg patuh-shariah.

Petua: ..kat dunia kita tak kisah sgt bila terlepas pahala sunat, kita kata ala sunat je. Kat akhirat besok kita akan berkira walaupun 1 pahala sunat atau pahala meninggalkan makhruh, sebab nak bagi berat timbangan belah kanan. Kalau tak boleh hari2, at least selang sehari mesti ada. Janji istiqamah. Jgn kita tinggalkan langsung, sebab lama2 nanti malas semakin menebal (pengalaman sendiri!)

Jap ada lagi satu ustaz ana kelas tasawuf ajar. Iblis ni kan, dia tak berapa minat duduk kat tempat2 maksiat, sebab manusia kat situ memang hampir konfem jadi geng dia. Dia sebenarnya risaukan dan cemburukan hamba2 Allah yg menuju siratul mustaqim. Jadi dia duduk di atas siratul mustaqim tu nak sesatkan orang2 yang beriman dan beramal soleh supaya lebih ramai jadi geng dia. Sebab tu kita rasa berat, malas, nak cepat siap...dah tu bila rajin, dalam hati mula berasa riya' pulak!"



Alhamdulillah, suatu perbincangan dan perkongsian menarik serta bermanfaat daripada sahabat-sahabat ain di sini..Moga-moga ianya juga dapat memberi manfaat buat sahabat blog NUR sekalian.

Moga bertemu lagi di coretan akan datang, InsyaAllah.

1 comment:

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR