Sunday, July 22, 2012

APA TU TELEKUNG PROJECT???

Bismillah, 
Assalamualaikum sahabat NUR.
Alhamdulillah, di sini ain ingin mengambil kesempatan berkongsi dengan sahabat semua berkenaan TELEKUNG PROJECT yang ain terlibat baru-baru ni.

APA ITU TELEKUNG PROJECT???

TELEKUNG PROJECT ini bermula daripada idea seorang anak kecil bernama bernama Sofea dan ibunya Puan Azila Aziz.

Idea bermula apabila Puan Azila mula ingin melatih anaknya yang kini berusia 7 tahun untuk bersolat.Rutin harian yang adakala perlu berada di luar rumah, maka sudah pasti Puan Azila perlu singgah ke surau atau R&R berdekatan untuk menunaikan solat seperti lazimnya.

Maka, ditakdirkan suatu hari mereka singgah di satu surau di pusat membeli belah namun mendapati telekung yang disediakan dalam keadaan tidak terjaga dan kotor.Dari situ seperti anak-anak lain yang gemar bertanya, Sofea turut bertanyakan pada ibunya tentang betapa Islam menitikberatkan kebersihan dalam segala segala segi terutamanya dalam beribadah.

Sebagai seorang ibu, sudah pasti terdetik rasa hati bagaimana seorang anak kecil boleh melihat sesuatu yang tidak terfikir oleh orang dewasa.Dari situ, mulalah semangat Puan Azila dan anak-anak untuk mula membawa pulang telekung yang kotor untuk dibasuh sebelum dikembalikan semula ke tempat asalnya.Maka, untuk itu perlu ada stok simpanan telekung lain sementara menanti telekung yang kotor siap dibasuh dipulangkan kembali.Foto di atas adalah kenangan kami bekerjasama buat kali yang pertama.Kelihatan Puan Azila bersama 2 orang anaknya yang comel, Sofea & Hana dan yang paling kiri sekali adalah ibu kepada Puan Azila.Alhamdulillah, keluarga yang sangat peramah dan tidak lokek berkongsi ilmu.
Kini, TELEKUNG PROJECT semakin mendapat perhatian dan ramai juga yang semakin ingin melibatkan diri.Foto di atas adalah tag yang akan dijahit pada telekung baru atau lama yang diwakafkan oleh orang ramai dalam projek ini.Tujuan tag ini direka adalah memudahkan pihak TP untuk mengenalpasti telekung yang ditinggalkan di surau atau R&R berdekatan agar apabila telekung wakaf yang telah dibasuh dan dipulangkan kembali ke tempat asalnya, maka telekung yang dari TP dapat diambil dan digunakan kembali di kawasan rehat lain, insyaAllah.

Selain projek wakaf telekung lama & baru, antara projek amal yang telah dan berjaya diadakan adalah CABARAN KATIL BUAT UMI & ABAHPada minggu lepas, Alhamdulillah TP turut terlibat dalam Majlis Tahlil Perdana bersama 6 Rumah kebajikkan anak-anak yatim sekitar KL/Selangor.
Dan antara cabaran projek amal yang terbaru adalah projek SINGGAH SAHUR 

Bagi sahabat yang ingin mengikuti perkembangan terkini TP atau ingin menyumbang tenaga atau kewangan, boleh singgah terus ke FB TELEKUNG PROJECT. 

Buat sahabat Nur , ain juga alu-alukan sumbangan telekung lama atau baru daripada sahabat semua.Moga usaha kecil ini dapat memberi kesedaran kepada kita betapa ISlam menitikberatkan kebersihan dalam segala segi terutamanya dalam soal ibadah, insyaAllah.

Bagi yang ingin menyumbang :

NUR AIN VIVIAN QUAKE BINTI ABDULLAH
NO 2, LOT 608,
JALAN LAMA BUKIT PUNGGUR,
BUKIT PUNGGUR ALAI,
75460 MELAKA.

TEL: 016 6657783

@ sahabat boleh pos juga ke alamat admin TELEKUNG PROJECT:

AZILA AZIZ
no.2, jalan intan 2/10,
taman puchong intan
47100 puchong
selangor

syukran jazillan..

JOM SEBARKAN UKHUWAH..
1 comment:

  1. Salam Kak Ain..saya baru saje mendengar slot Kak Ain tadi di IKIM.fm..tahniah Kak Ain..alhamdulillah, Kak Ain adalah insan yang terpilih untuk menerima hidayah-Nya..semoga Allah merahmati kita semua..Salam Maal Hijrah, Kak Ain.. :)

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR