Thursday, September 6, 2012

KISAH NIQAB

Bismillah,
Assalamualaikum sahabat ain sekalian.Alhamdulillah bertemu kembali setelah sekian lama tidak meninggalkan sebarang coretan di sini.

Alhamdulillah hari ini ain terima hadiah daripada seorang sahabat berupa sehelai niqab 3 lapis, dan jika tak silap ain ianya dari Yaman.

SubhanAllah, Alhamdulillah.Bersyukur atas nikmat kurnia NYA.Di kala diri dalam kesempitan, dihantarnya nikmat bagi melegakan kesempitan yang dirasai kini.ALHAMDULILLAH.

Semenjak ain berniqab kira-kira 1 tahun 5 bulan dan hingga kini, ain tak pernah lagi membeli niqab.Semuanya adalah hadiah dan pemberian daripada rakan-rakan dan sahabat terdekat.Jika ada pun, niqab pertama ain pakai adalah kain yang ain beli yang pada mulanya dihantar pada seorang sahabat untuk diupah jahit.Namun, atas izin Allah SWT, sahabat yang jahitkan berbesar hati menjahitnya tanpa menerima sebarang upah.

Pernah terdetik dalam diri ini, akan ketidakmampuan untuk menambah koleksi niqab untuk pakaian harian.Namun Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.SubhanAllah.

Pejam celik, Allah SWT sudah hadiahkan ain niqab kira-kira 10 helai kesemuanya.Semuanya dihadiahkan melalui perantara iaitu melalui hadiah diberikan oleh sahabat-sahabat yang begitu pemurah.

SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHUAKHBAR.Foto di atas adalah salah satu niqab yang ain kenakan, hadiah daripada seorang sahabat.

ALHAMDULILLAH.

Apabila direnungkan kembali, begitu hebat kuasa Allah SWT.Di saat hamba NYA dalam kesempitan diberikan berita gembira, diberikan hadiah, diberikan nikmat dan bermacam-macam lagi bagi mengubati rasa kekurangan ini.

Alhamdulillah atas segala musibah yang terjadi, Alhamdulillah atas segala ujian diberi.Alhamdulillah atas teguran langsung yang Allah berikan pada diri ini.Membuatkan diri ini semakin yakin akan ketentuan Allah SWT.Semakin diri ini yakin akan aturan Allah SWT.Sememangnya aturan Allah begitu cantik dan di luar dugaan hamba NYA sendiri.

ALHAMDULILLAH....

Teringat kata-kata nasihat ini:


"Janganlah engkau cemas tentang rezekimu, kerana pencariannya kepadamu lebih kuat daripada engkau mencarinya.

Apabila kamu telah memperolehi rezeki untuk hari ini, maka janganlah engkau risaukan rezeki untuk hari esok, sebagaimana engkau tidak lagi merisaukan hari kelmarin yang sudah berlalu.

Sedangkan hari esok, apakah engkau tahu sama ada ia akan sampai kepadamu atau tidak.."

[WASIAT & NASIHAT KEROHANIAN SYEIKH ABDUL QADIR AL-JAILANI]

1 comment:

  1. Assalamualaikum Ain,

    10 pasang dah kira banyak tu...boleh tukar2 setiap hari..Alhamdulillah.
    Have a nice day Ain.Semoga semua urusanmu dipermudahkan oleh Allah.

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR