Sunday, September 16, 2012

NIQABIS BEKERJAYA

Bismillah,
Assalamualaikum sahabat Nur sekalian.Salam pertemuan kembali di alam maya.Moga semua dalam keadaan ceria dan baik-baik selalu.

Alhamdulillah hari ini ain ingin berkongsi dengan sahabat pembaca Nur dengan beberapa kenalan terdekat ain, seorang muslimah, seorang isteri, seorang niqabis, seorang muslimah bekerjaya.

Antara niqabis terawal ain kenal adalah KakChik Niza melalui laman sosial, FB.Dari FB, mengenalinya pula di laman blog peribadi beliau.Alhamdulillah, banyak info berguna dan pengalaman dikongsi melalui perkongsian kisah aktiviti hariannya.

Kakchik Niza adalah seorang yang peramah, pendengar yang setia dan sentiasa sudi membantu apabila diperlukan.Seorang businesswoman berjaya dalam busana muslimah, turut menyediakan kemudahan menyediakan bahan bacaan berbentuk ilmiah dan juga seorang yang dipertanggungjawabkan menguruskan sebuah perpustakaan di Kota Bharu.Tidak kurang juga beliau aktif di medan politik dalam usahanya meneruskan dakwah Islam pada masyarakat setempat.

Sahabat boleh singgah di laman blog peribadinya di Keluargaku Sayang untuk kenali beliau dengan lebih dekat, insyaAllah.


Sahabat niqabis seterusnya Puan Wan Nor Ainon Wan Abdullah , atau panggilan mesra beliau Kak Nur.Walaupun seorang ustazah namun beliau seorang yang amat merendah diri dan mudah untuk dibawa berbincang.
Kak Nur, adalah lulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Syariah (Fikah & Usul Fiqh)  dari University of Jordan dan lulusan  Sarjana Syariah (Fikah & Usul Fiqh) dari Universiti Malaya.

Beliau aktif dalam aktiviti kemasyarakatan dan pernah menjadi sukarelawan antaranya di Raudhatus Sakinah Kota Bharu, Pusat Serenti (Kandis), Bachok.

Kak Nur kini menetap di Australia bersama keluarga beliau sambil menumpukan sepenuh masa dalam bidang penulisan.
Buku Fikah Perubatan adalah antara buku penulisan beliau.Alhamdulillah salah satu buku kegemaran ain dan masih lagi dalam bacaan.Cukup bermanfaat dan wajib dimiliki, insyaAllah.Jika ada sahabat yang berminat, insyaAllah ain akan cuba dapatkan yea.

Oh yea, tidak lupa juga sahabat boleh singgah ke blog peribadi kak Nur di sayangIslam.com. InsyaAllah pelbagai info berguna boleh dimanfaatkan.


Sahabat seterusnya jauh di Jeddah, Arab Saudi.Adik Nor Abdullah [nama gelaran], seorang isteri, seorang niqabis dan juga seorang freelancer ilustrator dari rumah.
Seorang bekas pramugari, kini menetap di Jeddah dan berkahwin dengan penduduk di sana.Alhamdulillah seorang yang ceria dan tidak lokek berkongsi ilmu.Kehadirannya menceriakan suasana.

Masih lagi muda, namun sungguh berbakat dalam lukisan doodle dakwah.Malah beliau turut mengambil tempahan doodle apabila diminta dengan kadar bayaran yang amat berpatutan.Jika sahabat memiliki laman FB boleh singgah dan lihat hasil kerja beliau di sini . 
Foto di atas adalah salah satu hasil lukisan doodle yang adik Nor hasilkan.Sangat kreatif melukis sambil menyampaikan mesej-mesej dakwah di dalam lukisan beliau.Kini lukisan doodle pernah terbit dalam majalah tempatan dan projek seterusnya adalah dalam penghasilan buku, insyaAllah.

Bagi sahabat yang ingin kenali dan ikuti perkembangan beliau, bolehlah singgah ke blog peribadinya Demi Masa.Tambahan, sahabat boleh lihat koleksi karya doodle beliau di pinterest  dan norabudy.tumblr.comhttp://norabudy.tumblr.com/


Niqabis seterusnya, masih lagi dalam usaha suai kenal, insyaAllah.Puan Atina atau lebih dikenali dengan Atina Chan Boutique .

Jika mengenalinya dengan lebih dekat, beliau merupakan seorang yang peramah dan mudah mesra di sebalik kain niqabnya itu.Alhamdulillah.Moga perkenalan ini menambah ikatan ukhuwah yang sedia ada.
Mesra dengan panggilan kak Atina, beliau dan suami gigih berniaga di sekitar masjid di KL dan Selangor.

Bagi sahabat yang sedang berjinak-jinak atau ingin memiliki purdah, bolehlah berhubung dengan beliau dan mengikuti perkembangan gerai jualannya di laman page Atina Chan's Boutique . Alhamdulillah, baru-baru ini ain menerima hadiah berupa niqab dari koleksi jualan beliau.Alhamdulillah, niqabnya sangat lembut dan selesa dipakai pada bila-bila masa dalam pelbagai suasana.

Bagi ain sendiri, yang masih lagi bertatih dan masih banyak perkara perlu dipelajari.Masih jauh perjalanan ini.Moga Allah permudahkan segalanya aamiin.

Sahabat boleh singgah di blog bisnes ain di Nur Ain'Z Boutique atau page ain di FB.
Alhamdulillah, selesai juga hajat hati untuk berkongsi nurkilan ini.Moga nurkilan ini menjadi inspirasi buat sahabiah di luar sana yang berniat untuk berniqab atau telah lama berniqab agar tampil yakin dalam segala pekerjaan yang dilakukan.

Moga segala pekerjaan kita lakukan sehari-hari adalah ibadah kita pada Allah SWT, aamiin.

Sehingga bertemu lagi di coretan akan datang, insyaAllah.


2 comments:

  1. sALAM AIN.

    Dah lama tak singgah. Semoga sukses dgn bisnes online nya ya

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR