Sunday, October 28, 2012

SAAT-SAAT ITU...

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum, salam sejahtera buat sahabat NUR sekalian.Alhamdulillah bertemu kembali setelah sekian lama tidak mengemas kini perkembangan peribadi.InsyaAllah perkongsian bermanfaat dan berfaedah akan  cuba dinurkilkan di sini.

Alhamdulillah, hari ni genap 8 hari ain berhijrah ke KL bersama suami.Merantau ke negeri lain cuba mencari rezeki di sini, insyaAllah.

Segalanya berlaku dengan pantas dan keputusan kami untuk berhijrah ke sini, pernah dibincangkan sebelum ini.Namun, kuasa Allah SWT tanpa diduga kami berhijrah dalam masa yang singkat dan tanpa sebarang persediaan terutamanya dari segi kewangan.

Jauh di sudut hati sudah pasti ada rasa bimbang, namun perasaan itu dibuang jauh-jauh.Cuba pujuk hati ini agar tabah menghadapi segala ujian yang sedang atau bakal tiba dalam kehidupan ini.Jika fikirkan beban yang ditanggung, ramai lagi insan di luar sana yang lebih berat lagi tanggungannya.Apalah sangat dengan ujian kecil ini kan.

Alhamdulillah, hijrah ain dan suami turut dibantu oleh sahabat-sahabat yang penyayang dan sangat pemurah dalam membantu kami memulakan langkah di sini.Syukur pada Allah SWT atas izin NYA, atas rahmat dan kasih sayang NYA, ain dikirimkan oleh Allah dengan sahabat-sahabat yang pemurah.SubhanAllah.Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa baik mereka.

Baru-baru ini ain membuka gerai jualan di Seksyen 7 Shah Alam Selangor, Alhamdulillah. Antara impian ingin menguruskan perniagaan sendiri luar dari skop alam maya. Sebagaimana sahabat sedia maklum, fokus barangan jualan ain adalah pakaian dan keperluan muslimah, dan insyaAllah dalam perancangan menambah koleksi pakaian buat kaum Adam dan kanak-kanak juga.Matlamat menyediakan pakaian dan barangan keperluan ibadah adalah fokus utama ain kini.

Mengimbas kembali saat-saat sebelum berhijrah ke KL, ain masih ingat saat ain membantu suami menyediakan juadah sarapan untuk jualan di pagi hari.Pernah satu ketika ain terduduk menangis setelah menyiapkan barangan jualan.Menangis bukan kerana sedih dengan nasib diri, tapi rasa kelegaan hadir hingga menitisnya air mata saat barangan yang ingin dijual ketika itu siap dibuat.

Setiap kali menyediakan juadah sarapan untuk jualan, ain cakap pada diri, ini adalah ibadah juga pada Allah SWT.Setiap titik peluh menyediakan juadah ini Allah akan balas, dengan syarat kita perlu ikhlas dalam penyediaan.Fikirkan makanan yang dimasak itu akan dijual dan dimakan oleh orang ramai, dalam fikiran ain ketika itu hanya fikir biar yang makan tu rasa kenyang dan berharap mereka yang keluar mencari rezeki tidak kelaparan di waktu pagi, insyaAllah.

Rasa sebak hadir saat mengenangkan saat-saat itu.Walaupun kini ain sudah mempunyai gerai jualan tetap di Shah Alam, namun ain takkan lupa saat-saat susah payah dalam langkah kehidupan ini.Jerih payah, pengorbanan yang perlu dihadapi hari demi hari, moga Allah kuatkan diri ini.Ini gambar gerai jualan ain, masih banyak perlu diperbaiki.InsyaAllah perkembangan akan dikemas kini dari masa ke semasa.


Semoga diri ini terus tabah, semoga diri ini terus kuat dalam usaha memperbaiki amal ibadah hari demi hari.Semoga diri ini dapat menggembirakan insan-insan sekeliling walau adakala hati terluka, insyaAllah penawar hanya Allah yang Satu.
Ini alamat butik kecil ain dan suami, NUR AIN'Z BOUTIQUE:

NUR AIN'Z BOUTIQUE
EMPAYAR BAZAAR
KEDAI NO 22
JALAN PLUMBUM
N7/N SEKSYEN 7
40000 SHAH ALAM SELANGOR

Dijemput hadir ke gerai jualan ain di sini yea sahabat.Cukup sekadar ziarah pun tidak mengapa.

Mengenang kisah-kisah lalu, saat-saat lalu, dan akan datang yang belum pasti, segalanya ain serahkan pada Allah SWT.Selagi mampu, kita perlu terus berusaha.Jatuh dan bangunlah kembali, walau berkali-kali kita jatuh.Dari kejatuhan itu kita belajar untuk merangkak dan merangkak, insyaAllah satu masa nanti kita pasti boleh berdiri di kaki sendiri.Jangan lupa pada Allah yang Maha Pemberi.

Sampai di sini saja coretan kali ini, insyaAllah ada kelapangan ain singgah lagi di sini yea.

Salam Perjuangan,
Nur'Ain Vivian

2 comments:

  1. Good luck Ain.. Jika niat kita mencari rezeki untuk mengerjakan agama Nya Insya Allah pasti Allah bantu..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...tumpang gembira mendengar berita ini kak Ain...

    Salam Perjuangan Kak Ain...

    ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR