Monday, November 26, 2012

ISU BIN / BINTI ABDULLAH


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum sahabat semua.Moga semua dalam keadaan baik-baik selalu dan dilapangkan dalam segala urusan harian , aamiin.
Isu muslim revert yang menukar nama kepada bin atau binti ABDULLAH masih menjadi isu hangat dan menjadi perbalahan oleh ramai pihak.

Bagi ain sendiri, sewaktu memeluk Islam ain tidak diterangkan tentang kepentingan atau perlunya menukar nama kepada binti Abdullah. Bagi ain ketika itu, selagi syahadah ain diterima Allah cukuplah..Dan ain tidak banyak menyoal akan hal itu.

Kini baru ain sedar bahawa ia adalah suatu kebiasaan dan lumrah bagi muslim revert di Malaysia sejak dulu lagi agar menggunakan Abdullah dalam pengenalan masing-masing mengikut undang-undang setakat mana ain tahu.

Bagi muslim revert yang berbelah bagi, terpulanglah pada kalian andai ingin kekal nama asal tanpa perlu ubah apa-apa.Selagi niat kita betul dan tidak menyalahi agama.Dan bagi yang merasakan menukar pada bin/binti Abdullah itu adalah suatu perkara yang tidak sukar, namun masih ingin kekalkan nama Keluarga, maka teruskanlah.

Ain memilih Nur Ain Vivian Quake binti Abdullah kerana masih mengekalkan nama keluarga dalam nama berkenaan.Selain itu, bagi ain nama Abdullah itu suatu penghargaan buat muslim revert.Malah, menggunakan nama ini ain tidak mempunyai banyak masalah dalam masyarakat kerana masyarakat sedia maklum ain adalah chinese revert.

Bagi ain juga, dengan nama yang elok dapat mengelak diri ini daripada difitnah, misalnya soalan yang akan biasa timbul di kalangan masyarakat kita:

"Awak muslim ke? kenapa nama takde Abdullah?"
"Betul ke dia dah ISlam?"
"Sejak bila dia Islam?saya tak tau pun.."Ini antara kemusykilan dan fitnah yang boleh kita elak.Perkara remeh yang dapat kita elakkan.wallahu alam.

Bagi yang memilih untuk kekalkan nama asal, yakinlah dengan pendirian anda dan usah melatah andai ada pihak yang mempertikaikan.Sesungguhnya niat kita hanya Allah yang lebih tahu..kann :D

Apapun, usahlah jadikan isu bin/binti Abdullah ini isu besar sedangkan banyak perkara lain perlu difikirkan.

Sebelum ain terlupa, ada sahabat ain pernah maklumkan bahawa nama ABDULLAH juga maksudnya HAMBA ALLAH.

Indah kan nama ABDULLAH :D

Salam Perjuangan,
Nur'Ain Vivian
No comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR