Saturday, November 17, 2012

TEMUBUAL DI IKIMFM

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum, salam sejahtera buat sahabat NUR sekalian.Alhamdulillah bertemu kembali dalam coretan kali ini.

Menguruskan gerai jualan kecil di Shah Alam dan pada masa yang sama sibuk mengemas kini urusniaga di alam maya, memerlukan ain membahagi dan mengatur masa dengan sebaik mungkin.Keadaan memerlukan ain dan suami memberikan sepenuh tumpuan di luar rumah dalam memastikan segala urusan berjalan dengan lancar.Apapun sebagai hamba Allah, kita hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal.Selain itu terserahlah pada Allah SWT bagaimana pengakhirannya kelak.

Pada 15 November 2012 baru-baru ini, ain dijemput oleh Bro Faisal , seorang aktivis yang begitu aktif dalam bidang dakwah, bagi pihak IKIMFM untuk ditemubual dalam slot Islam Agamaku yang ke udara antara jam 5pm hingga 6pm.  

SubhanAllah, Alhamdulillah.Rasa tergamam, terkejut dengan jemputan sedemikian kerana ini adalah kali pertama ain dijemput untuk temubual secara rasmi.Sebelum ini hanya berkongsi pengalaman di blog dan FB sahaja.Temuramah secara langsung adalah suatu perkara baru buat diri ini.

Alhamdulillah, pertemuan buat kali ke-2 dengan DJ IKIMFM Norhayati Paradi.Beliau adalah DJ yang selalu mengendalikan slot Islam Agamaku pada setiap hari Khamis, insyaAllah.Pertemuan pertama kami adalah sewaktu ain membuka booth jualan di Karnival 20 tahun IKIM baru-baru ini.

Pertama kali ditemubual secara langsung dan walau hanya suara sahaja dapat didengari di corong-corong radio, namun ada perasaan gementar hadir pada diri ini.Manakan tidak, selama ini hanya berkongsi kisah sebelum dan selepas ISlam melalui alam maya tapi tiba-tiba disapa agar dikongsikan secara 'live'.

Alhamdulillah, perjalanan ke IKIMFM menggunakan pengangkutan awam yang mengambil masa kira-kira 1 jam untuk sampai dipermudahkan.Sempat juga bertemu dengan DJ Nik Hasnah Ismail sebelum bertemu dengan DJ Norhayati Paradi.

SubhanAllah, Alhamdulillah.Sapaan mesra diterima daripada kedua-dua DJ berkenaan.Ketika tiba di konti IKIM, DJ Nik sedang bersiap-siap untuk pulang memandangkan tugasannya telah pun selesai dan DJ Norhayati pula ketika itu pula sedang bersedia untuk slot seterusnya, Islam Agamaku.

Setelah selesai menunaikan solat Fardhu Asar di konti IKIM, ain terus bersedia bersama DJ Norhayati Paradi untuk segmen seterusnya ketika itu yang akan bermula dalam beberapa minit sahaja lagi.Dj yati, atau dengan panggilan mesra kak Yati, memberikan penerangan ringkas sebelum rancangan bermula.Beliau menerangkan tentang penggunaan beberapa peralatan di konti dan turut memberikan ain tips-tips soalan yang biasa akan ditanya oleh pendengar IKIM.

Rancangan dimulakan dengan pengenalan diri ini bagaimana bermula mengenali Islam dan bagi ain yang buat kali pertama bersiaran secara langsung, ia adalah suatu pengalaman baru dan agak sukar juga pada mulanya untuk membiasakan diri.

Selama ini ain banyak berkongsi melalui perkongsian di blog mahupun FB/PAGE. Apapun semua yang pertama itu adalah permulaan buat diri ini untuk terus melangkah jauh, In Sya Allah.Untuk berdakwah perlukan banyak latihan dan pengisian dari masa ke semasa.

Terima kasih ain ucapkan kepada Brother Faisal  yang sudi mencadangkan ain pada pihak IKIM untuk ditemuramah.Terima kasih juga pada DJ Norhayati Paradi yang membantu memberi keselesaan pada ain sepanjang program berlangsung.Alhamdulillah.

Banyak cabang dalam penyampaian dakwah Islam, dan ini salah satu cara iaitu berdepan dengan masyarakat secara langsung walau hanya melalui suara di corong radio.In Sya Allah akan perbaiki kekurangan yang ada di masa depan andai diberi peluang.

Sampai di sini saja coretan ain kali ini, In Syaa Allah bertemu di coretan yang lain.

Salam Perjuangan,
Nur'Ain Vivian.


1 comment:

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR