Wednesday, March 13, 2013

FRIENDLY COMPARATIVE RELIGION FASA 1 2013

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.Salam sejahtera buat sahabat semua.Semoga sentiasa ceria dan dalam lindungan Allah SWT.

Baru-baru ini ain mendapat pertanyaan daripada salah seorang sahabat setia pembaca blog ini berkenaan salah satu coretan post ain tentang aktiviti Kursus FCR  yang ain pernah hadiri suatu ketika dahulu.

Berikut adalah tentative program terdekat.






  • Alamat : No. 1-5-2, Prima Peninsula, Jalan Setiawangsa 11, Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia
  • MESSAGE 1 - Objective
    We live in Malaysia, a multi-racial country with its people believing in various faiths. We know Islam is a universal religion and that God Almighty has chosen us to be His vicegerent in this world. Therefore it is our duty to convey the message of Islam to all - the Muslims and non-Muslims alike. Unfortunately very little effort has been aimed at our non-Muslim friends. Praise be to God, there has been quite a positive interest shown by some Muslims to share Islam with all.

    The objective of this course is to do “friendly and effective dissemination of information through “Comparative Studies”. In the modules we provide, students are taught to handle misconceptions on Islam besides learning the concept of God in Christianity, Hinduism, etc. Upon completion of this course, you should have a sound basic knowledge on major beliefs in Malaysia.

    MESSAGE 2 (in bahasa) - Program Follow Up
    Selepas attend FCR (Friendly Comparative Religion) Fasa 1, peserta2 boleh join program2 FOLLOW UP yg FREE belaka. Antaranya ialah yg berbentuk TRAINING KHAS i.e:-

    1. Advanced Daie Development – Training The Trainer Course (ADD-TTC); 5 hari 4 malam di resort *untuk 50 org alumni FCR yg terpilih sahaja

    2. Training The Trainer Course – Handling Murtad; 5 hari 4 malam di resort *terbuka kepada semua alumni FCR (SEAT DAH PENUH untuk yg akan datang, tapi akan dibuat lagi)

    3. Training The Trainer Course – Handling Mualaf; at least 2 hari *terbuka kepada semua alumni FCR (baru je dibuat selama sehari tapi akan dibuat lagi selama at least 2 hari)

    4. Training The Trainer Course – Handling Missionary; at least 3 hari *terbuka kepada semua alumni FCR (pernah dibuat beberapa kali n akan dibuat lagi)

    5. Training The Trainer Course – Speakers; 5 hari 4 malam di resort *terbuka kepada semua alumni FCR (peserta bakal jadi speaker di church n dlm interfaith dialogue)

    Training no. 2, 3 & 4 ada dua layer. Maksudnya, alumni2 FCR yg attend training no. 2, 3 & 4 ni akan dilatih dalam first layer. Then after training, selain perlu praktikkan apa yg dilatih, alumni2 FCR yg attend training dalam first layer ni juga akan ditugaskan untuk buat training yg sama kepada semua alumni FCR lain dalam second layer training. Venue untuk second layer training ni ialah di seluruh IPT yg ada ramai alumni FCR.

    Selain FOLLOW UP berbentuk TRAINING, alumni2 FCR juga ada banyak pilihan program lain. Antaranya ialah:-

    1. Di add ke group FB Alumni FCR (group ni berstatus SECRET, so kalau search, kita tak akan jumpa)

    2. Street Dakwah kecil2an & besar2an (projek baru akan melibatkan 500 org alumni FCR) dgn kerjasama MAIS

    3. Aqeeda Injection di sekolah, IPT, n kepada remaja yg terlibat dgn kes2 juvana

    4. Mosque Tour Guide dgn kerjasama Abim Outreach

    5. Enrichment Class; dll

    So kepada sesapa je lah yg dah jadi alumni FCR, please alert dgn projek2 n aktiviti2 follow up alumni FCR ni. Pastu kepada sesapa je lah yg tak pernah attend FCR plk, MEH LE JOIN 16-17 MAC (SABTU AHAD) NI. Yuran FCR ni ialah RM120 untuk yg bekerja n RM100 untuk student. Tapi bagi yg kurang mampu, insyaAllah no problem. JUST LET ME KNOW BERAPA YG MAMPU.

    Even kalau tak mampu nak bayar langsung pun takpa. InsyaAllah org2 yg dah terlebih dahulu attend FCR (a.k.a senior2 alumni FCR) bersemangat nak contribute duit sponsor. Dengan kata lain, masalah RM bukan alasan. Tapi again, kena bagitau sy dulu sebab sy akan tolong carikan sponsor.

    Lastly, kepada sesapa je lah yg minat nak join FCR Fasa 1 ni, boleh bagi nama, emel, no hp n nama IPT (kalau student) kt no sy 013-6159030 (bro Mas-Yuri) atau PM kt FB sy i.e Sesapa Je Lah (profile tulisan Sharing Islam With The World).

    Tentatif *kpd sesapa je lah yg nak tau sinopsis bagi setiap topik, pls let me know:-

    Sabtu 16/3/2013
    08.30am - 09.00am Pendaftaran
    09.00am - 09.15am Pengenalan
    09.15am - 10.30am Kewajipan Berdakwah
    10.30am - 10.50am Rehat
    10.50am - 11.50am Sejarah Kristian
    11.50am - 01.00pm Asas Kepercayaan Kristian
    01.00pm - 02.30pm Rehat & Solat
    02.30pm - 03.30pm Kepercayaan Orang Cina
    03.30pm - 04.30pm Hinduism
    04.30pm - 05.30pm Bengkel Bible

    Ahad 17/3/2013
    08.30am - 09.00am Imbasan Semula
    09.00am - 10.40am Salah Faham Terhadap Islam
    10.40am - 11.00am Rehat
    11.00am - 12.10pm Memahami Mualaf
    12.10pm - 01.10pm Pengalaman Bersama Paderi & Gereja
    01.10pm - 02.30pm Rehat & Solat
    02.30pm - 03.30pm Quran & Sains Moden
    03.30pm - 05.00pm Soal Jawab
    05.00pm - 05.15pm Program Susulan
    05.15pm - 05.30pm Penutup

    ***Kalau ada di kalangan non Muslim yang menerima iklan ini secara tak sengaja, di sini disertakan sedikit penerangan ringkas berkenaan kandungan program di atas. Dalam memahami budaya dan kepercayaan selain Islam, maka kami (Muslim) didedahkan dengan beberapa tajuk dalam program FCR ini. Malah di dalam FCR Fasa 3, peserta akan dibawa ke Gereja, Kuil dan/atau Tokong Cina untuk melihat dan mendengar sendiri kepercayaan dan amalan semua agama ini daripada paderi dan sami atau pihak scholar agama2 lain. Dan di dalam program ini juga, walaupun kami meyakini bahawa hanya Islam sahaja agama yang benar, TETAPI KAMI DIAJAR SUPAYA MENGHORMATI kepercayaan dan amalan semua agama lain.



Maklumat di atas adalah COPY yang ain peroleh daripada Bro Mas-Yuri.
Bagi yang berminat, sila berhubung dengan beliau terus yea.Ain sekadar berkongsi info di sini.

*Bro Mas-Yuri : 013-6159030


Selamat menimba ilmu!

No comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR