Friday, August 30, 2013

MADRASAH DARUL ISTIQAMAH

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.Salam sejahtera buat sahabat setia Nur.Semoga senantiasa dalam lindungan dan rahmat Allah SWT, aamiin.

Alhamdulillah syukur pada Allah SWT atas limpah kurnia NYA diberi keizinan dan kekuatan serta kelapangan buat diri ini untuk membuat coretan.Di pagi Jumaat yang indah ini, ingin ain berkongsi pengalaman bersama sahabat ain kasihi sekalian, insyaAllah. Moga-moga coretan ini memberikan pedoman buat kita bersama, aamiin.

Jika masih ingat, pada coretan ain yang lalu bertajuk Perjalanan Ini ada ain nyatakan berkenaan perancangan ain untuk berhijrah sekali lagi.

SubhanAllah Alhamdulillah Allahuakhbar. Syukur pada Allah SWT atas segalanya.

Alhamdulillah, atas izin dan kasih sayang Allah SWT ain dan suami kini telah berhijrah ke sebuah madrasah tahfiz sekitar Muar, Johor.

Madrasah Darul Istiqamah adalah sebuah madrasah pengajian berkitab buat pelajar-pelajar lelaki dan madrasah ini menyediakan suasana pembelajaran sepenuhnya mengikuti sistem pondok yang lazim digunapakai oleh institusi pengajian pondok di negeri Kelantan, TErengganu, Kedah, selatan Thailand dan pasentren Indonesia.

Tenaga pengajar di sini ain difahamkan seramai 4 orang dan insyaAllah tidak lama lagi akan ada pertambahan ustaz yang akan membantu para pelajar di sini.Seramai 20 orang pelajar sahaja buat masa ini dan insyaAllah jumlah akan meningkat dari masa ke semasa.

Bagaimana ain boleh berada di sini? Sudah pasti ada yang tertanya-tanya bukan?

Alhamdulillah ain dikurniakan seorang sahabat yang begitu mengambil berat dan memahami diri ini.Beliau menyedari keadaan ain dan suami yang masih mencari arah kehidupan.Beliau bukan sahaja seorang sahabat, malah seorang yang sentiasa mengingatkan diri ini pada Allah SWT, pada Rasulullah SAW dan hari akhirat.

Atas inisiatif sahabat ain ini yang begitu menitikberatkan soal agama, maka beliau menyarankan kepada ain dan suami untuk berhijrah ke sini dengan harapan kami bukan hanya boleh memulakan kehidupan baru, malah kami juga dapat menuntut ilmu Allah SWT dengan adanya kemudahan di sini.

Di sini, bukan hanya ain dan suami sahaja penuntut dewasa, malah ada beberapa keluarga juga yang turut berada di sini yang bukan hanya menuntut ilmu, malah turut sama berkhidmat dalam pengurusan madrasah ini, antaranya tenaga pengajar turut tinggal bersama keluarga masing-masing.Keluarga Mudir, Ustaz Imran bersama keluarga juga tinggal bersama di sini.
Sahabat boleh ke link Madrasah Darul Istiqamah untuk lihat suasana sekitarnya yea.

Alhamdulillah, hari ini merupakan hari ke-6 kami menetap di madrasah.Alhamdulillah kehidupan berjemaah antara penghuni madrasah begitu terserlah dan ini membuatkan kami semakin berasa selesa di sini.Walau berlainan latar belakang dan sejarah kehidupan, hal ini sama sekali tidak menjarakkan kami di sini.

Kehidupan di sini sungguh sederhana, tenang, aman dan damai.SubhanAllah, walau diri kini mempunyai pelbagai bebanan masalah namun hati ini sentiasa merasa tenang.Alhamdulillah.Penghuni madrasah juga begitu mengambil berat dan bantu-membantu antara satu sama lain.Suasana di sini berlainan sama sekali.

Seperti sahabat sedia maklum, sebelum ini ain menyambung pengajian di UIA Gombak namun tidak dapat diteruskan. Namun, perancangan Allah SWT lebih hebat dan Allah gantikan dengan yang lebih hebat lagi, SubhanAllah. Rupanya Allah ingin gantikan ain ke tempat yang lebih hebat lagi.

Alhamdulillah walau baru 6 hari berada di sini, boleh dikatakan setiap hari ada sahaja kuliah disediakan untuk orang dewasa, khususnya muslimat.Kuliah yang diadakan menggunakan kitab.

InsyaAllah akan ain kongsikan pada coretan seterusnya yea.

Walaupun madrasah ini khusus untuk pelajar lelaki sahaja, namun mudir madrasah begitu mengambil berat dan memberi penekanan soal pendidikan agama. Maka antara kelas pengajian yang disediakan adalah pada sesi petang khas buat kaum muslimat, iaitu selepas selesai solat Asar.Kelas pengajian ini bukan hanya dihadiri penghuni madrasah, malah para muslimat yang tinggal berhampiran kawasan madrasah.

Pada sebelah malamnya pula antara waktu maghrib hingga selesai solat Isyak, turut diadakan kelas pengajian berkitab dan terbuka buat semua, tidak kira buat penghuni, penduduk setempat dan juga para pelajar, insyaAllah.
Foto ini adalah Masjid di Madrasah Darul Istiqamah yang baru sahaja selesai pembinaannya kira-kira 2-3bulan yang lalu.Surau ini bukan hanya digunakan untuk solat berjemaah malah turut digunakan semanfaat mungkin untuk pengajian berkitab.Malah, ada ruang khas yang memisahkan kaum muslimat yang sedang 'uzur' dari ruang solat agar para muslimat masih dapat hadirkan diri tidak kira waktu dan keadaan, insyaAllah.Tiada alasan untuk tidak menuntut ilmu!

SubhanAllah Alhamdulillah Allahuakhbar!

Alhamdulillah segalanya dipermudahkan dan dilapangkan Allah SWT semenjak kami berpindah di sini.Sehari selepas berhijrah, suami keluar untuk mencari pekerjaan baru dan alhamdulillah dalam masa sehari Allah khabarkan berita gembira dan suami kini telah mula bekerja kembali, alhamdulillah.

InsyaAllah permulaan yang baik bagi kami suami isteri, alhamdulillah.Allah SWT permudahkan urusan dan Allah sememangnya Maha Adil dan Maha Pengasih pada setiap hamba NYA.

Moga-moga dengan pekerjaan baru ini dapatlah kami menyelesaikan segala bebanan sebaik mungkin. InsyaAllah. Moga rezeki ini diberkati dan dirahmati Allah SWT.

Bagaimana dengan bisnes yang pernah ain war-war satu ketika dulu yea? Bukankah ain pernah nyatakan ain merancang mengadakan jualan dari rumah atau istilahnya "Home Boutique" ?

Alhamdulillah, dengan izin Allah dan semuanya berlaku dalam aturan Allah SWT.

Walaupun hasrat ingin mempunyai gerai jualan sendiri mahupun 'home boutique' hanya mampu bertahan seketika, alhamdulillah atas Rahmat Allah SWT, Allah datangkan lagi kurniaan dengan memberi kami ramai sahabat-sahabat yang baik-baik. Alhamdulillah.

Masih sedang menyesuaikan diri dengan suasana baru memandangkan jadual harian kini semakin padat dengan pengajian.Alhamdulillah.

Selain berpeluang belajar di madrasah, insyaAllah ain juga diberi peluang untuk berkhidmat di sini.
Berdebar juga sebenarnya ingin menggalas tanggungjawab ini.

Alhamdulillah dikurniakan sahabat yang begitu baik di sini, panggilan mesranya Nor.Nor akan membantu ain dalam tugasan ini kelak, insyaAllah.

Selain itu beliau juga seorang yang mudah mesra, rakan pengajian yang gemar berkongsi ilmu. MasyaAllah orangnya kecil molek namun sangat merendah diri.

Rasanya banyak lagi ingin dikongsikan.InsyaAllah nantikan lagi coretan ain akan datang yea.Izinkan ain mengundur diri terlebih dahulu.

Moga-moga perkongsian ini bermanfaat, insyaAllah.

Sedikit kata-kata ingatan buat diri ini dan semua.

Sentiasa yakin akan janji-janji Allah SWT pada hamba-hamba NYA yang bersabar.Yakinilah bahawa Allah Maha Adil dan Maha Pelindung dan Allah sama sekali tidak menganiaya hamba-hamba NYA.

Salam Perjuangan,
Nur'Ain Vivian

3 comments:

 1. salam ain.. sy terbace ain punye entry belaja madrasah jasin.boleh beri alamat tak dimne..

  ain blh emel sy tak nanti?
  wanyrezuan@yahoo.com

  agar bersama mrncari redhaNya

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum.. Er saya panggil kak ain lah ye.. Kak ain menetap di muar ke sekarang? Bolehlah kita jumpa satu hari nanti.

  ReplyDelete
 3. Wa'alaikumussalam Anonymous.
  Adik boleh ke link ni ye, insyaAllah ada alamat penuh madrasah.Jemputlah datang =)

  https://www.facebook.com/MadrasahDarulIstiqamah?fref=ts

  ReplyDelete

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Terima kasih pada semua yang sudi meluangkan masa membaca blog ain. Pendapat / pandangan anda amat ain hargai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SAHABAT NUR

SAHABAT NUR